Nyilván sokan tanácstalanok a hentespult előtt állva, amikor választaniuk kéne a különböző húsfajták közül. Melyik milyen része a marhának vagy sertésnek? És melyikből milyen étel készülhet?
MARHA
Lapocka (stefánia): a marha első "combja". Felhasználható: pörköltnek, gulyásnak, tokánynak.
Comb: a marha hátsó combja. Részei: felsál, gömbölyű felsál, fehérpecsenye, feketepecsenye, hegyes fartő, csípő fartő, hamis fartő. Felhasználható: egyben párolva, főzve, és tokánynak is.
Farok (ököruszály): felhasználható: párolva, levesnek főzve, pörköltnek és gulyásnak.
Lábszár: Felhasználható: főzve (levesnek) pörköltnek, gulyásnak és tokánynak.
Rostélyos: felhasználható: szeletelve, frissen sütve, párolva, egyben sütve.
Lapos hátszín: felhasználható: szeletelve, frissen sütve, egybesütve, párolva.
Bélszín vagy vesepecsenye: (a marha legértékesebb része) felhasználható: frissen sütve, szeletelve, egybesütve, töltve és angolosan félig sütve, vagdalva.
Nyak vagy tarja: felhasználható: pörköltnek, levesnek, tokánynak, gulyásnak és vagdaltnak.
Szegy : felhasználható: főzve és füstölve ( húslevesnek, gulyásnak)
SERTÉS
Lapocka: a sertés első "combja"
Felhasználható: egyben sütve, tokánynak, vagdaltnak (fasírt), pörköltnek, füstölve, kötözött sonkának.
Comb: a sertés hátsó combja.
Részei: felsál, dió, frikandó, rózsa (slussz)
Felhasználható: egyben sütve, szeletelve, pároltnak vagy frissensültnek; a felsál és a dió rántva.
Köröm: a sertésláb.
Felhasználható: füstölve, pörköltnek és kocsonyának.
Csülök: a láb és a comb közötti rész.
Felhasználható: egyben sütve, füstölve, főzve és pörköltnek.
Oldalas: a sertés hússal fedett bordái. Felhasználható: sütve, pörköltnek, párolva, töltve, káposztába, füstölve.
Dagadó: a sertés "hasfala".
Felhasználható: vagdaltnak, gulyáshoz, töltött káposztának, töltve, kolbásznak, tokánynak, pörköltnek és egyben sütve.
Karaj: a félbehasított gerinc
Részei: rövid karaj - a farok felőli rész, a hosszú karaj - a fej felőli rész.
Felhasználható: egészben sütve, frissen sütve, bundázva frissen sütve, párolva, töltve, füstölve, a rövid karaj töltött bordának is.
Szűzpecsenye: a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús.
Felhasználható: egészben sütve, frissen, szeletben, rántva, érméknek és töltve.
Tarja: a sertés "félbehasított nyaka".
Felhasználható: egyben sütve, szeletelve, frissen sütve, flekkennek, füstölve, rántva.